Blooming Nedir? Gerekli Midir?
- Bekir Başer
- 12 May 2022
- 2 dakikada okunur
Blooming aslında filizlenmek, çiçek açmak anlamında kullanılır. Ancak bizim sektör de farklı bir amaç uğruna farklı bir anlamda sıkca kullanılmaktadır. Kahvede blooming nedir?

Fotoğrafta görüldüğü gibi baloncuklar çıkartan kahveye blooming yapıyor denir. Ama kahve neden böyle baloncuklar çıkartır?
Nedeni kahvenin içinde bulunan 800 civarı gazın açığa çıkması. Bunların içinde en yoğun olanı da CO2 yani karbondioksit gazı.
Bu gazlar kahve kavrulurken ortaya çıkar ve kahvenin içinde hapsolur. Kahve bayatladıkça uçar gider. Ancak taze bir kahveniz varsa bu gazları açığa çıkartmak gerekir. Çünkü bu gazların tadı hiç de hoş değil. Hatta bazen o kadar baskın olur ki kahvenin aromasını ve tadını alamaz hale geliriz. Kavrulan kahvenin dinlendirme amacı da bu gazların uçmasını sağlamak. Buna da degasing deriz. Taze bir paket kahveyi açarak içindeki gazların uçmasını sağlarız. Degasing bloomingi rahatlatır.
Bu CO2 gazının tadı ekşi/acı bir tatdır. Aromaları örter. Yani kahvemde CO2 istemiyorum BROOO!
Blooming nasıl yapılır?
Espresso da ön demleme yaparak bunu sağlarız. Her makinede yoktur bu ön demleme olayı. Ancak olan makineler bu konuda avantajlı. 5 6 saniye boyunca düşük basınç ile kahvenin üstüne suyu verir makine. Bu kısa sürede mümkün olduğu kadar gaz çıkar gider. Sonra Espresso demlemesine başlanır.
Bu durum filtre kahvede daha kolay ve yönetilebilirdir.
Öğütülmüş kahveyi demlemeden önce öğütülen kahvenin ortalama 2-3 katı kadar suyu kahvenin üstüne döker ve ortalama 30-60 saniye bekleriz. Bu süreçte baloncuklar hemen oluşur. Tabii kahveniz taze ise. Bu baloncuklar bittikten sonra gönül rahatlığıyla demlemeye başlayabiliriz.
French press yönteminde de önce kahveyi koyup üzerine bir miktar su döküp bekleriz. Bu şekilde de gazın kahvenin içinde kalmasını engellemiş oluruz.
Önemli not : Demleme yaparken CO2 gazlarının rahat çıkabilmesi için kahve yatağının ortasında bir oyuk oluşturmak faydalı olacaktır.

Bu şekilde gaz salınımı hızlanacaktır. Bu degasing olayını Annelerimiz senelerce kurufasülye de yaptılar. Akşamdan ıslatarak hem yumuşamasını hem de gazını salmasını sağladılar. Bu sayede bizde çok fazla yellenmedik 😁
Neyse konuyu bu kötü örnekle sonlandırıyorum. Bol CO2 yerine H2O lu günler dilerim efeemmm.
Comments